Belépés
NikkenHírekKeresésOldalakRegisztráció
NIKKEN TERMÉKEK
Márványcsiszolás
Vizesdekoráció
Vizesdekoráció

Szalai Tamás

Szalai Tamás

Géniusz – díjas feltaláló

SZALAI FÉLE SZŰRŐ-ÉGÉSJAVITÓ EGYSÉG

BELSŐÉGÉSŰ MOTOROK GAZDASÁGOS ÜZEMELTETÉSÉHEZ

GÉNIUSZ - díjas magyar találmány

1. Előzmények

A Szalai Tamás által feltalált szűrő-égésjavító egység, az üzemanyag mágneses kezelésén alapuló berendezés.

Az üzemanyag mágneses kezelésével már korábban is kísérleteztek. Első ismert alkalmazás, mintegy 65 éve történt.

Az 1980-as évektől a forgalomban megjelenő mágneses szerkezetek csekély hatékonysággal, bizonytalanul működtek

A Szalai Tamás által feltalált szűrő-égésjavító egység, több mint egy évtizedes magyar kutatás eredménye, szabadalmilag védett. A találmányt hazánkban és szerte a világban több elismeréssel jutalmazták.

Szalai Tamás találmánya eddig, az alábbi hazai és nemzetközi díjakban és elismerésekben részesült:

· A 2004. évi Géniusz-díj.

· A 2004. évi „EUREKA!” Brüsszeli Világkiállítás Ezüst érme.

· 2004. évben Lengyelország különdíja.

· 2004. évben Oroszország különdíja.

· A 2005. évi GENFI INNOVÁCIÓS VILÁGKIÁLLÍTÁS Bronz érme.

· Az ETO 2005 kitüntető „Környezetbarát találmány” minősítése.

· A 2006. évi BNV Nemzetközi Találmányi Vásár GÉNIUS ARANYÉRME.

A hazai és nemzetközi szakvélemény széleskörű elismerése, igazolja Szalai Tamás találmányának egyedülálló, rendkívüli, perspektivikus megoldását. Ezt bizonyítja sokoldalú alkalmazhatósága is.

2. A Szalai féle szűrő-égésjavító egységek alkalmazhatók

A Szalai féle szűrő-égésjavító egységek alkalmazása a szárazföldi, vízi járművek és a munkagépek belső égésű motorjainak körében korlátlan. Megfelelő hozzáigazítással, ezek a berendezések, különleges motoroknál (például verseny járművek motorjainál) is, alkalmazhatók.

A Szalai féle szűrő-égésjavító egységek, a motor teljesítményéhez igazodó méretben, a fentieknek megfelelően, alkalmazhatók: személyautókhoz, terepjárókhoz, kis- és nagy teherautókhoz, buszokhoz, kamionokhoz, traktorokhoz, különböző munkagépekhez, hajókhoz és más eszközök motorjaihoz is.

3. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység elviműködése

A motor felé tartó üzemanyag, a szűrő-égésjavító egységben, mágneses szűrőn és egy pontosan méretezett és beszabályozott mágneses labirintuson keresztül haladva, a felső részben elhelyezett unipoláris mágneses térben azonos töltésűvé válik.

Az üzemanyag porlasztási finomsága eközben jelentősen megnő, és a porlasztás után is megőrzi azonos töltését. Az üzemanyag cseppek így a motor égőterébe jutva, továbbra is taszítják egymást, ennek következtében nagyobb oxigén felvételen alapuló tökéletesebb égés jön létre. Ezáltal, kevesebb üzemanyag felhasználással, nagyobb munka-energia képződik, és a motor teljesítménye megnő.

4. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység felépítésének elve

Az üzemanyagrendszerbe beépíthető acélcső házban elhelyezett – főként neodímium mágnesek szuper erős mágnes terének erejét – pogácsa alakú fegyverzetekkel az ellentétes oldalon 4-6 szorosára növelik. Ezeket, söntként a házhoz csatlakoztatva, zárt mágneses körök alakulnak ki. Így a fluxus szóródás nélkül, a munkapontokba koncentrálódik.

5. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység elemeinek működése

a) Mágneses szűrő: az egység alján tisztítható mágneses szűrő, a motor durvaszűrőjén átjutó, két mikronnál is kisebb fém-rozsdaszemcséket összegyűjti és visszatartja, ezáltal csökken az adagoló-porlasztócsúcs, vagy a nagynyomású szivattyú-injektorcső meghibásodása.

b) Pólusváltó labirintus: a készülék mágneses szűrője által megtisztított, üzemanyag molekulák – egy méretezett, beszabályozott labirintusban jutva, szuper erős – csak É-i, vagy csak D-i – pólusváltások között haladva, instabillá válnak. A váltakozó, erős mágnesek hatására, az üzemanyag molekulák porlaszthatósága és elérhető porlasztási finomsága jelentősen megnő.

c) Unipoláris mező: a szűrő-égésjavító egység felső részében, a kizárólag D-i pólusú erőtérben az üzemanyag molekulák szerkezetében meglepő változás következik be, a molekulák azonos töltésűvé válnak.

6. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység gazdaságossága, hatásadatai

A szűrő–égésjavító egység: az új motort preventív jelleggel óvja, „fiatalságát tovább őrzi”, az idősebb motort pedig regenerálja, mintegy „megfiatalítja”.

a. A fenntartási költségek számottevő csökkenek:

 • A motor élettartama és teljesítménye megnő.
 • Az üzemanyag és a motorolaj fogyasztása csökken. Ez függ a motor korától, típusától, az igénybevételtől, és a felhasználó szakértelmétől. Az üzemanyag fogyasztás csökkenése a személyautóknál, a felhasználók eddigi tapasztalatai szerint elérheti a 12%-ot, sőt esetenként ennél többet is.
 • Csökken a motor meghibásodása, ennek megfelelően csökkenek a javítás költségei.

b. A motor üzeme, teljesítménye előnyösen változik, növekszik:

 • A motor gyorsabban felpörög, ezért a járműveknél a gyorsulás.
 • A növekvő nyomaték, a munkagépeknél teljesítménynövelést, gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé, nőhet a végzett munka mennyisége.
 • A motor teljesítménye megnő, ezért a járműveknél, csökken a sebességváltás gyakorisága.
 • A porlasztó csúcsok beégése megszűnik, a motor égőteréből teljesen kitisztul a koksz, a motorolaj is tisztább lesz.
 • Az üzemanyagból a mágneses szűrő, kiszűri (magához vonzza, és visszatartja) a fém-mikrorészecskéket, jelentősen csökken az adagoló-porlasztócsúcs, vagy a nagynyomású szivattyú-injektorcső meghibásodása.
 • A kompresszió megnő, a kartergáz csökken.
 • A hidegindítás könnyebbé válik. A normál alapbeállítással üzemeltetett motor, még télen is, vízmelegítés és spray használata nélkül, könnyen beindítható.
 • A hűtővíz, és a kipufogógáz hőfoka csökken.
 • A motor kopása, meghibásodása csökken, ritkul a javítás szükségessége.

c. A vezető-üzemeltető munkakörülményei jelentősen javulnak:

· A fárasztó zajszint és vibráció észrevehetően csökken, a munkakörülmények kellemesebbé válnak.

· A dolgozók munkavédelme megnő(csökken a halláskárosodás és a vibráció okozta gyomor bántalmak), ezáltal (elsősorban munkagépeknél), lényegesen növekedhet a dolgozó teljesítménye.

d. A környezetvédelem észrevehető mértékben javul:

 • A füstölés csökken, kevesebb gáz jut a levegőbe.
 • A kibocsájtott csökken, ez a felmelegedést csökkenti.
 • A környezeti zajszint csökken (a motorzaja halkabb).
 • Az olajcsere ritkább, miután a kenőolaj tisztább lesz (az olajcsere ugyanis, óhatatlanul környezet szennyezéssel jár).

7. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység bekötésének szabályai

A Szalai féle szűrő-égésjavító egység bekötését, feltétlenül az alábbi szabályok betartásával kell elvégezni:

 • A szűrő-égésjavító egységet feltétlen a benzinpumpa és a karburátor közé, az üzemanyag durvaszűrő után és a finomszűrő elé kell bekötni.
 • A szűrő-égésjavító egység injektoros motoroknál, egybe épített szűrők esetén, szükség szerint, a durvaszűrő elé is beszerelhető, de ilyenkor újabb szűrőt kell szerelni a berendezés elé (ez fontos, mert egyébként a szűrő-égésjavító egység szennyeződése, három évnél rövidebb idő alatt bekövetkezhet).
 • A szűrő-égésjavító egység bekötése előtt, az új szabványos csöveket, csőelemeket, és a készülékeket levegővel ki kell fúvatni, belülről gázolajban áztatni és átmosni, majd szabványos kötőelemekkel, szilárdan, szivárgás és tűzveszély nélkül kell, csatlakoztatni.
 • A szűrő-égésjavító egység bekötésénél a folyamatosságot, minden esetben be kell tartani.
 • A rögzítést stabilan - minden esetben, a jármű-munkagép elemeinek meggyengítése és túlterhelése nélkül - függőleges helyzetben kell elvégezni.
 • A bekötésnél, minden esetben, törekedni kell a gyári szabványok betartására (furatok, kötőelemek, stb.). Ettől eltérni, csak különleges esetben célszerű.
 • A szűrő-égésjavító egység rögzítése a beszereléskor, legalább három, de jobb, ha négy ponton történik (a kétpontos rögzítés, megengedhetetlen, a fellépő vibráció, a szabályos működést akadályozza).
 • A szűrő-égésjavító egységet a motorhoz rögzíteni tilos (a motor vibrációja, a szabályos működést akadályozza, csak stabil helyre szabad szerelni).
 • A szűrő-égésjavító egység a kipufogó közelébe nem rögzíthető (a melegedés a szabályos működést akadályozza, az ellenkező, hűvösebb oldalra kell szerelni).
 • Személyautónál, a szűrő-égésjavító egységet minden esetben, szakműhelyben, autószerelő által kell beköttetni.
 • A belevegősödött elektromos üzemanyag szivattyút, csak légmentesítés után szabad működtetni

Figyelemeztetés: A szabálytalan bekötés következményeiért, a beszerelő a felelős. Ilyen esetben bekövetkezett meghibásodásra, a garancia nem terjed ki.

8. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység forgalmazója, a forgalmazás, a megrendelés, a kiszállítás és az árak

A forgalmazó és elérhetősége:

A forgalmazó és postai címe:Family Business Kft. illetve Family Business Központ, 1153 Budapest, Bácska u. 15.

A Központ nyitvatartása: H-Cs: 08-17, P: 08-14. Ebédszünet: 12. 00-12.30.

Internetes Áruház címe: www.family-business.hu

Árjegyzék letölthető: www.family-business.hu Menüpont: Segédanyagok

A szűrő-égésjavító egységgel kapcsolatos anyagok elérhetők és letölthetők:

www.family-business.hu Internet címen. További út: Új honlap megtekintése: ide kattintva;tovább nyelvválasztás: Magyar; tovább a menüben: Letöltések; tovább a függőleges menüben: BRUMI anyagok

A forgalmazás:

A Szalai féle szűrő-égésjavító egység-kollekciót a Family Business Kft. a Fogyasztói és Forgalmazói Hálózaton, illetve Internetes Áruházon keresztül forgalmazza. Személyes vásárlás, az Family Business Központban lehetséges.

A megrendelés:

A megrendelés leadható a FB Központ bármely elérhetőségén. Az FB Tag az ország bármely pontjáról rendelhet terméket.

A Kiszállítás és a számla kiegyenlítése:

Kiszállítás, az FB Központba munkanapokon 14. 00-ig beérkező megrendelésre a küldemény, a megadott címre, a következő munkanapon kerül kiszállításra. A megrendelés kiszállítását a Generál Logistics Systems (LGS) végzi. A küldemény csak a számla kiegyenlítés után kerül átadásra. Aküldemény ellenértékét, a termék átvételekor a Futárnak kell átadni.

Az árak:

A Szalaiféle szűrő-égésjavító egység forgalmazása Family Business Tag (FB Tag) részére üzletvezetői (ÜV) áron, vásárló részére pedig, eladási áron történik.

9. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység típusai és az árak

Szűrő-égésjavító típusok személyautó motorhoz

Típus
Pont
Hossz
mm
Űrtartalom
Árak (Ft.)
FB-tag részére
ÜV ár
Vásárló részére Eladási ár
P.103
BRUMI
100
-
1800 cm3
34800
42 800
P.103
MAXI
130
-
1800 cm3 felett
56800
56 800

Szűrő-égésjavító típusok nagyteljesíményű jármű és munkagép motorokhoz

Típus
Pont
Hossz
mm
Teljesítmény
Árak (Ft.)
kW
LE

FB tag részére

ÜV ár

Vásárló részére

Eladási ár
L31
135
90+40
30-55
40-75
65000
78 000
L32
200
130+40
56-80
76-110
96000
115 000
L33
280
170+40
81-105
111-150
135000
162 000
L34
385
210+40
106-140
151-200
185000
222 000
L35
490
250+40
141-185
201-260
236000
283 000
L36
675
290+40
186-248
261-350
325000
390 000
L37
1020
330+40
249-371
351-500
490000
588 000
L38
1370
370+40
372-55
501-700
660000
792 000
L39
1820
410+40
516-736
701-1000
875000

1050 000


10. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység garanciái

A Family Business Hálózatban forgalmazott termékek, többek között, a Szalai féle szűrő-égésjavító egységek világszínvonalat képviselnek. Ennek megfelelően a forgalmazó, a feltaláló és a gyártó egyaránt garanciát vállalnak a termékek minőségéért, működéséért, eladhatóságáért.

Aforgalmazó garanciája: a Szalai féle szűrő-égésjavító egységre a forgalmazó hatvan napos visszavásárlási garanciát vállal 100%-ospénzvisszafizetési garanciával. Ez a garancia biztosítja a vásárló részére, hogy a vásárolt szűrő-égésjavító egységet, a vásárlás napjától számított hatvan napon belül, más termékre kicserélheti, vagy a 100%-os vételár ellenében visszaadhatja.

Feltétel: a vásárlást igazoló okmányok megléte, írásbeli indoklás (legalább egy mondatban) a döntés okáról és, hogy cserét, vagy vételár visszatérítést kér.

A feltaláló garanciája: a feltaláló 100 napos próba garanciát vállal. A vásárló, ha egy bármilyen típusú Szalai féle szűrő-égésjavító egységet vásárol, akkor plusz, egy második, hasonló típusú készülékre 100 napos díjmentes használatot kap. A 100 nap leteltével, az egység megvásárolható, vagy vissza szolgáltatható a forgalmazónak.

Ezzel a garanciával a feltaláló lehetővé teszi a berendezés szélesebb körű, 100 napos kipróbálását. A vásárló forgalmazási szándéka esetén pedig, módot ad a lehetséges vásárlók körének alaposabb felmérésére, sőt a forgalmazás megkezdésére is.

Feltétel: FB tagság.

A gyártó garanciája: a Szalai féle szűrő-égésjavító egységre a gyártó hároméves működési-, és tizenötéves cseregaranciát vállal. A gyártó ezzel a garanciával biztosítja a vásárlónak, hogy a beszerelt szűrő-égésjavító egység három évig hibátlanul működik, és tizenöt éven át, három évenként (négy alkalommal)a fémtörmelékkel telítődött berendezést lecseréli. Ennek a garanciának a keretében a gyártó 15 éven át (a harmadik, a hatodik, a kilencedik, és a tizenkettedik évben), a vásárló igénye esetén, részére a vételár 20%-ért, cserét biztosit. Az új, csere készülékek is, három-három éves működési garanciát élveznek. Ha a szervizre és cserére a vásárló nem tart igényt, a 15 éves garancia is érvényét veszíti.

Fontos: a csere három évenként, feltétlenül szükséges, mert ez idő alatt az egység mágneses szűrője, fémtörmelékkel telítődhet, ezért a hibátlan működése tovább, nem garantálható.

Feltétel: A vásárlást igazoló okmányok megléte. A felhasználó háromévenként kérje a szervizt és a cserét.

11. Függelék

1. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység ábrái (Munkában, megjelenéséig az ábrák megtekinthetők a www.family-business.hu honlapon).

2. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység bekötési katalógusa (Munkában, megjelenéséig a bekötés példái a www.family-business.hu honlapon megtekinthetők).

3. A Szalai féle szűrő-égésjavító egység felhasználói tapasztalat-gyűjteménye (Munkában, megjelenéséig az eddigi tapasztalatok a www.family-business.hu honlapon olvashatók).

12. Felhasznált irodalom és források jegyzéke:

1. Érdekelt Ön a belsőégésű motorok gazdaságos üzemeltetésében.Family Business kiadvány.

2. FMILY INFO: augustusi, szeptemberi, októberi száma. Family Business kiadvány.

3. Jelentkezési lap. Family Business kiadvány.

4. Szűrő-égésjavító egység ismertetése. Family Business kiadvány.

5. Family Business ÁRJEGYZÉK. Family Business kiadvány.

6. Family Business termékkatalógus. Family Business kiadvány.

7. Family Business Partner termékek. Family Business kiadvány.

8. Találkozó, konzultáció keretében (2008. 10. 04) Szalai Tamás Géniusz-díjas feltalálóval - Pataky Kálmán jegyzete.

9. Family Business honlapja: www.fanily-business.hu

Budapest, 2008. október 21.

Összeállította:

Pataky Kálmán

Family Business munkatársa

Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Belépés
Próba 1 hírkategória

Google Pagerank, SEO tools

developed by Centrumnet Systems